fbpx

Onnistunut verkkosivu-uudistus

”Kun yrityksemme edellinen sivustouudistus ei sujunut ihan toivomusten mukaan, tällä kertaa haluamme onnistua. Onko se mahdollista teidän kanssanne?”

Hieman yllättäen tuo kysymys tulee vastaan jos nyt ei aivan viikoittain, niin ainakin kuukausittain. Niin houkuttelevaa kuin kysymykseen olisikin vastata nopeasti ”kyllä”, on hyvä malttaa mielensä ja pyytää ystävällisesti lisää tietoa edellisen projektin hyvistä ja huonoista puolista. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, kuinka paljon edellisen verkkosivu-uudistuksen suunnitteluun käytettiin aikaa? Jos suunnitteluprosessi on jäänyt puolitiehen, siinä on seuraavan hankkeen petraamisen paikka numero yksi. Käymme tässä blogissa läpi asioita, joita uudistushankkeen huolelliseen suunnitteluun kuuluu.

Ennen aiheeseen sukeltamista kertaamme nopeasti lähtötilanteen: Verkkosivujen uudistamisessa pöydän eri puolilla on kahden alan ammattilaiset: asiakas, joka tuntee liiketoimintansa, tuotteensa, tulevaisuuden näkymät sekä kilpailutilanteen, sekä sivuston rakentaja, joka tuntee rakennusaineet, josta toimiva sivusto voidaan tehdä. Vain hyvin harvan asiakkaan omaan asiantuntemukseen kuuluvat sellaiset sivuston rakentamisen kannalta olennaiset asiat kuten sivuston käytettävyys, rakenteen toimivuus, hakusanatutkimus, hakusanaoptimointi ja konversio-optimointi. Ja vastaavasti sivustoa rakentavalla toimistolla ei ole mitään mahdollisuutta tietää asiakkaan yritystoiminnan tarpeita ja odotuksia uusille sivuille. Jo nyt on selvää, että hankkeen onnistumiseksi osapuolten on istuttava saman pöydän ääreen useita kertoja kaikkia tyydyttävään lopputulokseen johtavan suunnitelman synnyttämiseksi.

Jotta sivuston uudistamisen suunnittelu alkaa vankalta ja realistiselta pohjalta, aloitetaan työ etsimällä vastausta siihen, minkälaiseen tarkoitukseen asiakas on teettämässä uutta sivustoa. Halutaanko sivustolla esitellä yrityksen toimintaa sekä tuotteita ja kenties saada niistä tarjouspyyntöjä, toimia palvelujen ajanvarausjärjestelmänä vai olla pelkästään sähköinen käyntikortti, joka ohjaa loppuasiakkaita soittamaan tai kirjoittamaan sähköpostia?

Seuraavaksi on hyvä käydä läpi nykyisen verkkosivuston hyvät ja huonot puolet sekä tiedossa olevat kehityskohteet. Onko yrityksen graafinen ilme eli logo, värimaailma ja typografia kunnossa, mitkä sisällöt ovat hyviä, mitkä kaipaavat päivityksiä ja mitä uutta tarvitaan? Tarvitaanko uusia toiminnallisuuksia, kuten automatisoitua asiakaspalvelua tai uutiskirjeen tilaamiseen kannustavia ponnahdusikkunoita? Ryhdytäänkö sivustolle tuottamaan aktiivisesti uutta sisältöä, kuten tuotevideoita tai asiakaskokemuksia eli referenssitarinoita?

Edelliset kysymykset määrittävät jo pitkälle sitä, onko kysymyksessä ainoastaan sivustouudistus vai mahdollisesti laajempi, koko yrityksen toiminnan läpäisevä digistrategiatyö.

Tuote- tai palvelumyyntiin tähtäävän sivuston tärkein tehtävä on tarjota tuleville asiakkaille ajantasaista ja monipuolista tietoa niistä. Se tarkoittaa toimivia tekstisisältöjä, kuvia ja mahdollisesti videoita, asiakaskokemuksia sekä mahdollisuuksien mukaan taustoittavan tiedon tarjoamista.

Verkkosivuston sisältö voidaan jäsentää toimivaksi kokonaisuudeksi eri tavoin, kunhan siinä on huomioitu tiedon helppo löydettävyys. Jotta sivustolla tietoa etsivän tehtävää voidaan helpottaa, on tiedettävä, mitä tietoa hän ensisijaisesti etsii. Sivuston toimivuutta erilaisten tiedonhakijoiden tarpeisiin voidaan helpottaa muun muassa sisäisillä linkityksillä sekä tiedonhakijoiden tiedettyihin kysymyksiin vastaavilla tekstisisällöillä, kuten artikkeleilla ja blogipostauksilla.

Uskottavan ja realistisen kuvan antaminen yrityksestä varmistetaan käyttämällä aitoja, paikallisia kuvia. Niin houkuttelevaa kuin kuvapankkien käyttäminen onkin, niiden heikko puoli on kyvyttömyys kuvata yritystä, sen henkilöstä ja kalustoa totuudenmukaisesti. Henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara, miksi emme siis esittelisi sitä verkkosivuillamme kuvien ja kuvausten kautta?

Hyväkään verkkosivusto ei edistä liiketoimintaa ellei se ole löydettävissä. Niin kauan kuin puhutaan tavallisesta kuluttaja- tai yritysten välisestä liiketoiminnasta, sivuston löydettävyys on ratkaisevan tärkeää. Se tapahtuu pääpiirteissään kahden väylän kautta: maksettujen mainosten tai luonnollisten hakutulosten kautta. Maksettujen mainosten teho perustuu jatkuvuuteen, eli ne tuovat liikennettä sivustolle niin kauan kuin mainostamiseen käytetään rahaa. Luonnolliset hakutulokset taas nousevat esiin huolellisesti optimoitujen verkkosivujen sekä päämäärätietoisesti rakennetun sisältömarkkinoinnin ansiosta. Poikkeuksena edelliseen tämä työ kantaa hedelmää jatkuvasti ilman uusia sijoituksia: kun sisällöt rakennetaan vastaamaan potentiaalisten asiakkaiden käyttämiin hakusanoihin ja suoriin kysymyksiin, ne nousevat esiin aina, kun mainitut hakusanat kirjoitetaan esimerkiksi Googleen. Mitä enemmän sisältöjä kirjoitetaan mainittujen hakusanojen pohjalle, sitä enemmän hakutuloksia kertyy.

Verkkosivuston tekninen toimivuus tarkoittaa sen nopeutta vastata sivuilla vierailevan pyyntöihin. Tämä edellyttää, että sivusto on rakennettu ammattimaisesti käyttämällä oikeita työkaluja, menetelmiä ja ratkaisuja ja toisaalta välttämällä esimerkiksi lisäosia, joista on haittaa sivuston toiminnalle. Edelleen se tarkoittaa sitä, että sivustoa pidetään jatkuvasti yllä huolehtimalla turvallisuus- ja lisäosapäivityksistä.

Nopeasti latautuvan sivun merkitys onnistuneeseen selailukokemukseen on äärettömän suuri. Yli kahden sekunnin latausaika saa valtaosan vierailijoista kyllästymään ja hakemaan tietoa muilta sivustoilta. Vaikka meistä voi tuntua, että peliä ei ratkaista laskemalla sekunteja, Googlen tapaiset verkkojätit pyrkivät omilla sivustoillaan järjestelmällisesti alle puolen sekunnin latausaikoihin.

Asiakaspohjaa palvelevat, sisällöllisesti hiotut, löydettävissä olevat ja teknisesti toimivat verkkosivut ovat yrityksen brändin rakentamisen, uusien asiakkaiden tavoittamisen ja liiketoiminnan kasvattamisen kulmakivi. Sen vuoksi niiden suunnittelemiseen käytettävän ajan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Toisaalta monivaiheisesta prosessista ei pidä tehdä myöskään liian vaikeaa. KipinäMedia on rakentanut palveluvalikoimansa siten, että pystymme tarjoamaan käytännössä kaikki yrityksen digitaaliseen kehittämiseen liittyvät palvelut. Ota yhteyttä, niin katsotaan kuinka voimme olla avuksi sinun yrityksellesi.

Tuoreimmat blogit

videohistoriikki

Miten tehdään videomuotoinen historiikki? 

Kiinnostava ja koko ajan yleistyvä videotuote on yrityksen historiikkivideo. Usein se korvaa aikaisemmin tyypillisesti kirjalliseen muotoon taltioidun yrityksen historian, toisinaan se taas tilataan visualisoimaan yrityksen historiaa kirjan lisäksi.

Lue lisää »

Markkinoinnin mittarit tutuksi

Markkinoinnin mittarit eli Key Performance Indicators (KPI:t) ovat tärkeitä indikaattoreita, joiden avulla yritykset arvioivat markkinointitoimenpiteidensä tehokkuutta ja seuraavat liiketoiminnan tuloksia.

Lue lisää »
somemarkkinointi

Kannattaako somessa mainostaa? 

Some eli sosiaalinen media on tänä päivänä valtavan suosittu ja tehokas markkinointikanava. On lukuisia syitä siihen, miksi yritysten kannattaa panostaa somemarkkinointiin. Tässä muutamia syitä, miksi

Lue lisää »
Videoblogin kuvaaja

Kuinka nousta hakutuloksissa?

Laadukkaan sisällön luominen on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun halutaan parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa. Hakukoneet, kuten Google, arvostavat laadukasta ja relevanttia sisältöä, joka vastaa käyttäjien hakulauseita.

Lue lisää »
suurennuslasi

Mitä hakukoneoptimointi tarkoittaa?

3 vaihetta tehokkaaseen SEO:on Hakukoneoptimointi, tai SEO (lyhenne sanoista Search Engine Optimisation), on tullut varmasti jokaisella verkossa toimivalla yrityksellä vastaan. Ensimmäinen reaktio on yleensä Googlata,

Lue lisää »